Logowanie Utwórz konto
Zaloguj się z wykorzystaniem konta Steam

Logowanie Utwórz konto
Zaloguj się z wykorzystaniem konta Steam


Sterownik tabletu nie został uruchomiony
#1
Może tutaj ktoś będzie umiał mi pomóc. ;_;
Posiadam tablet graficzny Wacom Intuos Pro M Pen&Touch. I wszystko ładnie pięknie, ale od pewnego czasu zaraz po starcie systemu (Windows 7 64) wywala mi błąd, że "Sterownik tabletu nie został uruchomiony". Skutkuje to tym, że wprawdzie sam tablet działa, ale za to nie działają przyciski funkcyjne i dziwnie prowadzi się pędzel. Oczywiście skorzystałam z googli i okazało się, że nie ja jedna mam taki problem, ponieważ jest to częsta przypadłość Wacomów, zwłaszcza Bamboo i Intuosów właśnie. Niestety wśród porad nie znalazłam nic pomocnego... Tablet na pewno jest sprawny i nic mu nie dolega.
Próbowałam reinstalacji sterowników z płyty (plus czyszczenia CCleanerem), nic to nie dało, za to aktualizacja sterowników (w sensie że ściągnięcie najnowszych) pomogła... ale tylko na jeden dzień i znowu mam to samo. Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym fantem zrobić? :c
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#2
Mi sterownik działa gdy podłącze tablet przed włączeniem komputera.
Mam dokładnie ten sam problem, jest to niesamowicie uciążliwe.
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#3
Próbowałam. Raz działa, dziesięć razy nie. Wink
Kolega, który też bawi się w rysowanie i grafikę doradził mi, żebym przywróciła system do daty przy której sterowniki działały. Na moje szczęście ta data była wczoraj. I faktycznie, po ponownym uruchomieniu system nie wywalił błędu, ale coś czuję, że ten stan rzeczy się długo nie utrzyma... A jakoś nie wyobrażam sobie codziennie bawić się w reinstal sterowników i przywracanie systemu... Nie wiem, może warto byłoby napisać do supportu Wacoma czy coś, bo z tego co widzę jest to ewidentnie wina sterowników, w których coś gryzie się z systemem.
Nawet przy moim poprzednim tablecie, stareńkim Graphire system też wywalał ten błąd, ale zdarzało się to rzadko, a po restarcie wszystko wracało do normy. No a teraz nie jestem w stanie normalnie pracować...
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#4
Nie trzeba przywracać systemu, wystarczy w menedżerze urządzeń cofnąć sterowniki.
Ogólnie sterowniki Wacoma często się sypią.
Do supportu pisało już wiele ludzi, co nie zmienia faktu że może jednak warto napisać jeszcze raz.
Jak chcesz to pisz, i przy okazji informuj nas o tym co ci odpowiedzieli Wink
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#5
Tak jak myślałam opisana przeze mnie metoda pomogła... jednorazowo. :/
maciej0s123, a tak z ciekawości - jaki masz system?
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#6
Posiadam Windows 7.
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#7
Może kogoś zainteresuje moje odkrycie.
Otóż zaobserwowałam, że po przywróceniu systemu sterowniki do tabletu normalnie działały i było ok, aż do momentu kiedy zaktualizowała się Avira. I tak kilka razy. Odinstalowałam więc Avirę i zainstalowałam AVG (z legalnym kluczem, kumpel mi skądś skombinował) i... problem zniknął. Minął już tydzień i wszystko mi ładnie działa. Także nie wiem jak u innych, ale u mnie winowajcą był antywirus.
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#8
Nie mam antivirusa, a i tak mam ten problem.
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#9
Rozwiązanie:

Klikamy WIN + R
Wpisujemy services.msc
Wyszukujemy "Wacom Customer Service" bądź "Wacom Professional Service"(jeżeli ktoś ma professional service i customer service, wybieramy professional service)
Klikamy prawym przyciskiem myszy i wybieramy "Uruchom Ponownie"
Odpowiedz
Podziękowania dali: Betka


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości