Logowanie Utwórz konto
Zaloguj się z wykorzystaniem konta Steam

Logowanie Utwórz konto
Zaloguj się z wykorzystaniem konta Steam


Kawa czy herbata?
#1
Pod tym prowokującym tytułem kryje się... wątek o kawie i herbacie. :]
Czy lubicie, ile, jak i gdzie, jakie macie preferencje kawowo-herbaciane. Osobiście uwielbiam herbaty wszelkiego autoramentu i ciągle coś tam żłopię. Moja ulubiona herbata to bezsprzecznie Dilmah o smaku liczi oraz Saga zielona z opuncją. Jestem też koneserem herbat z Lidla  CheeseD, żłopię je namiętnie w pracy. Próbowałam różnych, owoce egzotyczne, cytrusowe, pomarańcza, miód i wanilia i co tam jeszcze się nawinie. Dodatkowo jak już wspomniałam lubię też herbaty zielone, czy to zwykłe czy z jakimiś bajerami. Zwykłym earl greyem też nie pogardzę, tyle, że nienawidzę zwykłej herbaty z samym cukrem - nie ma nic obrzydliwszego, cytrynka musi być. ;] Cóż, może dla niektórych to profanacja, ale po prostu nie lubię gorzkiego.
No i ponadto w moim mieście jest fajna herbaciarnia, kiedyś nie miała klientów, a teraz ciężko znaleźć w niej wolne miejsce. Wybór jest spory, a ceny przystępne, więc jak tylko ktoś do mnie wpada z wizytą - idziemy do herbaciarni. ;]

A co do kawy... No cóż, nie lubię kawy, ale piję ją tylko ze względu na właściwości pobudzające, które niwelują senność po lekach, na które niestety jestem skazana. Ale kawy jako takiej nie za bardzo nie lubię, no chyba że jakieś latte czy inne wariacje z ekspresu. Do kawy musi być mleczko (dużo mleczka!) i cukier/syrop. Ale jak będę duża i bogata to kupię do chałupy ekspres z młynkiem i może w końcu dane mi będzie wypić w domowym zaciszu porządną kawkę. ;]

A jak u was?
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#2
Pod tym względem jestem już trochę rozpaskudzony Tounge Kupuję (robię to ja, bo w rodzinie to ja mam chyba największe doświadczenie w tej kwestii) w sklepie o dumnej nazwie "Mandaryn". Mają towar bardzo wysokiej jakości i szczerze powiedziawszy odkąd zacząłem tak kupować (a będzie już ze 2 lata) jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się kupić niedobrej herbaty/kawy.

Z herbatami staram się eksperymentować. Od naturalnych po takie wynalazki jak herbata z kawałkami czekolady i truskawki. Aktualnie zachwycam się rozgrzewającym naparem z dodatkiem kawałków cynamonu, imbiru i jakichś innych przypraw i korzeni (ciężko powiedzieć jakich, bo wszystko jest na wagę i nie ma żadnego składu). Do tego nalewkę malinową i witajcie w niebie Happywide Herbaty tylko i wyłącznie liściaste parzone przez sitko. Taki sposób gwarantuje optymalny czas parzenia, a przyjemności picia nie zakłócają żadne fusy Smile

Kawy tylko ziarniste, naturalne lub aromatyzowane. Sklep oferuje o ile się nie mylę tylko arabiki wysokiej jakości. W odróżnieniu od kaw mielonych typu tchibo nie ma tej goryczy, jest za to lekko kwaskowa, ale to już zależy od rodzaju. Aktualnie najbardziej do gustu przypadła mi kawa muffinowa, orzechowa, a z naturalnych tzw. Manhttan, czyli mieszanka kilku rodzajów arabik. Kawa czarna oczywiście niesłodzona Smile

Także jak mówiłem, pod tym względem jestem dość rozpieszczony Tounge
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#3
To widzę, że jesteś koneserem. :p Ja tam piję co mi smakuje i wszystko mi jedno, czy to herbata z herbaciarni czy marketu :p, ostatnio np smakowała mi kolejna z lidlowych herbat, truskawkowo malinowa. To w pracy, no a w domu wspomniany już Dilmah o smaku liczi oraz zwykła herbata zielona.
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#4
Trudno wyobrazić sobie dziś życie bez herbaty. A także fakt iż w Polsce napój ten jest znany zaledwie 250 lat. Herbata jest tak wszechobecna, iż wydaje się, że pijalismy ją od zawsze.
Czym jest Herbata ?
To napar, przyrządzany z liści i pąków roślin z rodzaju Camelia, czyli herbaty chińskiej. Mianem herbaty okresla się równiez napary z innych ziół, np. rumianku, yerba mate itp. Herbata zawiera znaczne ilości katechin, czyli przeciw utleniaczy. Bogata jest także w niektóre witaminy (A, B1, B2, C, E i K) oraz związki taniny, teaniny i kofeiny. Dzięki temu Wykazuje  działania uspokajające, zmniejszające stres i niepokój oraz stabilizujące nastrój. Negatywne skutki może wywołać picie dużych ilości herbaty, ze względu na sporą zawartość fluoru i teiny.
Efekt ? Osłabienie pamięci, zwiększone uczucie niepokoju i lęku.


Herbata czarna - Powstaje w wyniku czterech procesów - więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia liści. Najlepsza czarna herbata powstaje z małych liści górnej części herbacianego krzewu. Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty to assa, yunnan, ceylon i darjeeling.

Herbata Zielona - Otrzymywana  z liści niepoddanych fermentacji - natychmiast po zerwaniusie je suszy. ma więcej cennych składników i delikatniejszy smak od czarnej herbaty. Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty to genmaicha, lung ching i gunpowder.

Herbata Biała - Powstaje z młodych, nierozwinietych pączków, zbieranych na wiosnę. Pączki następnie więdną i są suszone. Herbata biała ma odcień lekko srebrny, a po zaparzeniu jasnosłomkowy.

Herbata żółta - proces produkcji zbliżony jest do herbaty białej. Jednak liście dłużej schną, co powoduje, że w smaku różni się w spsób istotny zarówno od białej, jak i zielonej herbaty. Obecnie uznawana za najszlachetniejszą z herbat.

Herbata czerwona - czyli pu-erh. Przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Herbatę pozostałych rodzajów przechowuję sie nie dłużej niż rok. Pu-erh może leżeć nawet 50 lat. Ma bardzo silny zapach i smak. Uważa jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie.

Herbata niebieska - Czyli Ulung. Liście zaraz po zebraniu, pozostawia się na słońcu. Kiedy zwiędną, zbiera się je i wytrząsa w bambusowych koszach wcelu obtarcia brzegów. Kiedy liście zyskają kolor żółtawy, poddaje sie je lekkiej fermentacji i procesowi palenia.

Herbaty aromatyzowane - powstają przez zmieszanie dodatkowych aromatów z liśćmi herbat: zielonej, czarnej, pu-erh lub ulung. Najczęściej dodaje się płatki róży lub owocowych esencji zapachowych. Najbardziej popularne to Earl Grey i Lapsang Souchong.

Yerba Mate - to wysuszone , zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Nazwa pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba- ziele i indiańskiego mati- czyli tykwa, w której parzy się ziele, zawiera od 0,7 do 2 % kofeiny.



A jeżeli chodzi o mnie, uwielbiam zieloną i czarną z tych wszystkich (a próbowałem każdej), a w szczególności czarną z cytryna (podobno rakotwórcze), mógłbym ją pijać godzinami.
Może zrobię tez opis kawy, ale osobiście nie pijam Happywide
Odpowiedz
Podziękowania dali: e75010fc01
#5
(16-03-2015, 20:11 )Tyski napisał(a): czarną z cytryna (podobno rakotwórcze)
Ja z kolei słyszałam wersję, że powoduje Alzheimera. Tounge

(16-03-2015, 20:11 )Tyski napisał(a): Może zrobię tez opis kawy, ale osobiście nie pijam Happywide
Zrób, przyda się. Smile
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#6
(17-03-2015, 14:06 )Betka napisał(a):
(16-03-2015, 20:11 )Tyski napisał(a): czarną z cytryna (podobno rakotwórcze)
Ja z kolei słyszałam wersję, że powoduje Alzheimera. Tounge

Betka jest dość blisko prawdy Tounge

Po pierwsze: Picie herbaty (dowolnej, a nie tylko czarnej) z cytryną nie jest rakotwórcze, ale już Alzheimera może powodować :-/

Po drugie: Herbatę z cytryną można pić nie obawiając się Alzheimera Wink
Trzeba tylko pamiętać by przed dodaniem cytryny, wyjąc z naparu fusy bądź torebkę Smile

Polecam ten filmik, koleś w jasny sposób wyjaśnia, o co chodzi z tą herbatą, cytryną i Alzheimerem Wink

https://www.youtube.com/watch?v=tmzigRAy12M


Tyski napisał(a):Może zrobię tez opis kawy, ale osobiście nie pijam Happywide

A ja uwielbiam kawę... tyle że skacze mi po niej ciśnienie, więc jak sobie postanowiłem tak od roku jej nie piję Sad


(16-03-2015, 20:11 )Tyski napisał(a): Yerba Mate - to wysuszone , zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Nazwa pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba- ziele i indiańskiego mati- czyli tykwa, w której parzy się ziele, zawiera od 0,7 do 2 % kofeiny.

Zawsze chciałem spróbować Yerbe, ale raczej tego nie zrobię, bo ma za dużo kofeiny.

Gdy ktoś nie może pić napojów z kofeiną lub chce spróbować czegoś nowego, to polecam Rooibos. Wink
Ma taki bardzo ciekawy, podobny do czarnej herbaty smak z nutką miodu.

Tyski, jeśli możesz to dodaj jeszcze Rooibos do tej listy Wink
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#7
(25-03-2015, 11:38 )Eddy napisał(a): Tyski, jeśli możesz to dodaj jeszcze Rooibos do tej listy Wink
Chciałbym ale rooibos to napar, o smaku podobnym do czarnej i zielonej herbaty Happywide Ale też mi smakowała

Dobra Kawa jak każdy wie to najbardziej znana i "brana" używka (prócz herbaty), pochodzi z Etiopii, do europy dotarła w XVI w. Kawa działa pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników.

Najbardziej znane gatunki to:
Robusta- Najbardziej znany gatunek kawy, przez to że ma słabą jakość smaku zwyczaj miesza się ją z innymi gatunkami kaw. Za to jest najbardziej odpornym* gatunkiem kawy.

Arabica- Pierwszy gatunek kawy, który właśnie pochodzi z Etiopii, ma dobra jakość smaku i można ją podawać bez innych gatunków. Jest najczęściej spotykanym gatunkiem oraz dodawanym do mieszanek. Niestety jest najmniej odporna*.

Kopi Luwak- wytwarzana z ziaren kawy, które wydobywane są z odchodów zwierzęcia z rodziny łaszowatych, łaskuna muzanga (Paradoxurus hermaphroditus), nazywanego popularnie cywetą, a lokalnie luwak. Jest to najdroższa kawa na świecie, ma najlepszy smak i aromat dzięki niepełnemu trawieniu.

Coffea Arabusta- Hybryda kawy, wytworzona ze zmieszania Arabici z Robustą, ma specyficzny smak, delikatnej ale wyczuwalnej kawy. Smakiem przypomina Arabicę. a odpornością* Robustę.

Coffea Liberica (kawa liberyjska)- Kawa podobna smakiem do Arabici, jest jednak mnie aromatyczna i bardziej odporna*. Jest również dobrze znana i często nazywana "Javą" (od miesza hodowli Jawy).

*Odporność kawy tyczy się zarówno odporności na choroby jak i szkodniki
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#8
(27-03-2015, 13:54 )Tyski napisał(a): Chciałbym ale rooibos to napar, o smaku podobnym do czarnej i zielonej herbaty Happywide Ale też mi smakowała

Rooibos (czerwonokrzew) to nie herbata Wink
Nazwanie Rooibos herbatą to tak samo, jak byś powiedział, że Yerba to też herbata xD
Poza tym rooibos w nieznacznym stopniu przypomina w smaku herbatę. Dla potwierdzenia tej tezy polecam zrobić sobie porównanie w jednej filiżance herbata, w drugiej czerwonokrzew. Wtedy zobaczysz, jaka to wielka różnica w smaku. Wink
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#9
jeśli kawa to Pizca del Mundo | Titicaca espresso, droga jest bo 250g rozpuczalna ok 90 zł, a jeśli Yerba Mate to mocna .
Odpowiedz
Podziękowania dali:
#10
Nie rozpisując się - zdecydowanie herbata. Najlepiej czarna, aczkolwiek inne twory jak zielona też zaakceptuję.

Zimą najlepsza mocna, czarna herbata z sokiem imbirowym. Nic tak nie stawia na nogi i rozgrzewa. Wink
Odpowiedz
Podziękowania dali:


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości